A falak festésének számtalan oka lehet. Napjainkban egyre többen vágnak bele saját kezűleg az otthonuk festésébe, azonban a festés folyamata nem olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnánk. Cikkünkben ehhez adunk praktikus tanácsokat, lássuk!

Mennyi festékre lesz szükségünk?

Fontos tudni, hogy a fal nedvszívásától is függ, hogy mennyi festékre lesz szükség. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, akkor érdemes lehet mélyalapozót használni, mivel ezzel csökkenthető a fal nedvszívó képessége és kevesebb festék is elegendő lehet. Természetesen az is fontos, mekkora falfelületről van szó. Éppen ezért érdemes többet beszerezni a festék mennyiségéből, hogy biztosan elegendő legyen, ráadásul a későbbi javításokra is jut így még a festékből.

Festés tanácsok - Léta-Ker

A legfontosabb lépés: az előkészület

A festéshez szükséges eszközök beszerzése mellett kiemelten fontos, hogy megfelelően előkészítsük a terepet a festéshez.

Bútorainkat és a szoba szabad felületeit célszerű megóvnunk az esetleges festékfoltoktól. A takarófólia használata remek megoldást kínál erre. Bár a vastag fólia költségesebb, azonban nem szakad ki olyan hamar és a légmozgás, huzat se mozgatja, ráadásul könnyebb is leteríteni. Ha a bútorainkat a lefedésük előtt a szoba közepére húzzuk, akkor nagyobb helyet kapunk és könnyebben odaférünk a falfelületekhez. Mindemellett a konnektorok és a villanykapcsolók védelméről sem szabad megfeledkeznünk. A legbiztonságosabb megoldás az, ha a festés időtartama alatt ezeket eltávolítjuk helyükről.

Festés tanács Léta-Ker

A falak vizsgálatát se hanyagoljuk el

A festés megkezdése előtt elengedhetetlen a falak minőségének vizsgálata és előkészítése. Fontos a korábbi tapétákat, festékeket teljesen eltávolítani, majd a felületet glettanyag segítségével érdemes kiegyenlíteni. Az esetleges hibákat a falon tüntessük el, gletteljünk, gitteljünk, csiszoljunk és portalanítsunk.

A beltéri festékek alapanyagainak köszönhetően sok esetben már a falak mélyalapozására sincs szükség. Azonban, ha a fal nagy része átglettelt, akkor a nedvesség csökkentése szempontjából célszerű a mélyalapozásra is figyelmet fordítani. Amennyiben diszperziós falfestéket alkalmazunk, akkor csak a nagyobb faljavításokon szükséges mélyalapozni.

A falak megfelelő előkészítése nagy szerepet játszik a festés végeredményében, így szánjunk kellő időt erre.

Kezdődhet a festés!

A megfelelő eszköz kiválasztása is kulcsfontosságú lehet a szobafestés hatékonysága szempontjából. A festés folyamatához az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb eszköz a festőhenger. Érdemes a rövidszálú változat mellett letenni a voksunkat, mivel ezzel elegendő festéket vihetünk fel a felületre, és így elkerülhető a lecsöpögés vagy a falon keletkező lefolyás. Ha már az eszközöknél tartunk, fontos a lehúzó rács megléte is az egyenletes végeredmény érdekében.

A festést minden esetben javasolt a mennyezettel kezdeni, hogy megelőzzük az oldalfalak esetleges sérüléseit.

Festés tanács - Léta-Ker

Ha végeztünk a mennyezet kifestésével, akkor jöhetnek a falak. A festést javasolt a fal közepétől felfelé indítani, majd oldalazva továbbmenni. A felfelé indított hengerrel megelőzhetjük, hogy a festék kicsöpögjön, megfolyjon. Ezt követően a falközép alatti részt fessük ki. Fontos, hogy a festés során ne nyomjuk rá a hengert túlságosan a falra, ne csúsztassuk azt, mivel az eszköznek gurulnia kell. Valamint figyeljünk a fény irányára és annak megfelelően munkálkodjunk.

Amennyiben betartjuk a szabályokat és az előírtaknak megfelelően alkalmazzuk az eszközöket, úgy jó munkát végezhetünk és nem lesz szükség idő előtt újra festésre vagy szakember javítására.

Ha a nyári lakásfelújítás során belevágnátok a festésbe, akkor tekintsétek meg festékáru kínálatunkat!

További kérdések esetén, pedig forduljatok munkatársainkhoz bizalommal!