Igyekeztünk most is segítségetekre lenni és összegyűjtöttük Nektek a legfontosabb teendőket így a tél köszöbén! Lássuk csak, melyek is ezek!

Kert és udvar rendezése

Készítsd fel otthonodat a hóra!Ugyan a nagy utolsó fűnyíráson ilyenkorra talán már mindenki túl van, a természet mostmár picit lelassulni látszik…  de ha Te még nem jutottál volna el a kert rendezéséig, akkor azt javasolnánk most már ne halogasd tovább!

Pára, hó vagy akár a nyirkos reggelek esetében a nedvesség miatt is könnyen balesetveszélyes lehet a rendezetlen kert.

Készüljünk a csúszásra!

Gondoljunk előre a csúszós időszakra és készítsünk be a garázsba, műhelybe ennek megakadályozására szóróanyagot.

Csúszás esetén szórnunk kell a feljárót, hidat, utat, járdát illetve minden olyan terepre is gondolnunk kell ahol esetlegesen megfordulunk akár gyalogosan vagy autóval is.

A sót érdemes mellőzni és helyette inkább természetes anyagokat használni, mint például homokot vagy akár barkácsolásból visszamaradt faforgácsot.  Ezzel egyben növényeinket is védhetjük!

Fagyérzékeny növények védelme

Ha esetlegesen van olyan növényünk, ami nem bírja a hidegeket, akkor lehetőségünkhöz mérten vigyük be őket melegebb helyiségekbe, így a következő évben is a kert díszítő elemei lehetnek.

Amennyiben erre nincs módunk, akkor gondoljunk azonak a leszigetelésére!

Hófogó berendezések

Készítsd fel otthonodat a hóra!A tető és csatornák átnézése elengedhetetlen ahhoz, hogy télen az olvadó hó ne okozzon majd fejfájást!

A hófogó létesítésére a tetőn felgyülemlő hó és jég lecsúszásának megakadályozása miatt van szükség.

Ez kiemelkedően fontos az épület szerkezetének védelme, és a ház körül elsétáló személyek védelme miatt is.

Nálunk a legelterjedtebb a hófogó kampó (hóvágó) megoldás, amit leginkább a régebbi típusú házakon lehet megtalálni.

Azt, hogy melyik tetőre milyen megoldást válasszunk, nem feltétlenül az esztétika dönti el.

Ha ezekről a hófogó megoldásokról  részletesebben szeretnél olvasni, akkor itt megteheted!

Kémény ellenőrzése

Ha egy általános kémény ellenőrzéshez nem szeretnénk kéményseprőt hívni, akkor azt akár házilag is el tudjunk végezni!

Ehhez először is minden tüzelőberendezést ki kell kapcsolnunk. Majd a kéménytisztító ajtót kell kinyitnunk. Ez némi kosszal járhat, erre érdemes felkészülni például leterített a kémény ajtajának környékét újságpapírokkal. Ha levettük az ajtót, egy meggyújtott papírt tartsunk be a kéménybe, hogy ellenőrizzük annak a huzatát.

Ha hirtelen leég a papír, akkor jól működik a kémény ellenkező esetben érdemes kitisztíttatni. Ehhez viszont már mindenképpen hívjunk szakértőt. 

A kéményseprésről itt olvashatsz részletesebben!

Készítsd fel otthonodat a hóra!Bejárat kialakítása

A bejárat az egyik leghangsúlyosabb része otthonunknak.

Ha családi házban lakunk, akkor kiemelkedően fontos, hogy a bejárat úgy legyen kialakítva, hogy egy kisebb fedezékként is szolgálhasson ha például idegenek, futár vagy postás érkezik.

Így nem okoz gondot az sem, ha például aláírni való papírunk lenne a postásnál. Sőt még akkor sem, ha valakivel néhány percet beszélünk és közben szakad az eső vagy a hó!

Téli gumi csere

Habár ez már nem ház körüli teendő, azonban még a tél beköszöntése előtt autónkra is gondolnunk kell, hogy az kellően kiszolgáljon minket a fagyos hónapok alatt!

Cseréljük le időben a téligumikat, és gondoskodjunk fagyálló folyadékról is!

Ha bővebben szeretnél belelátni a technikai megoldásokba és lehetőségekbe, akkor vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot és ők készséggel állnak rendelkezésedre!

Képek forrása: Pinterest