Éppen ezért cikkünkben elkészítettük egy olyan checklistát, ami a kert körüli teendőket szedi össze nektek! Így könnyedén átláthatjátok mennyi mindenre kell még gondolnotok a ház körüli munkáknál és hogyan osszátok be a rendelkezésre álló időt a hideg beköszöntéséig! 

Őszi kertimunka checklista

Készítsd fel kerted a télre!

Gyümölcsfák és virágágyás

Amennyiben agyagos a földünk, nem pedig homokos és laza, úgy érdemes egy picit fellazítanunk, felásnunk.

Amennyiben azonban laza szerkezetű talajról van szó, akkor ezt hagyjuk inkább tavaszra, hogy a szél ne hordja szét a fedezetlenül hagyott talajt.

Utolsó fűnyírás

Mint tavasszal, úgy ősszel is nagy jelentősége van a talajlazításnak, szellőztetésnek és fűnyírásnak is!

Ahhoz, hogy a gyepünk megfelelően fejlődni tudjon és tetszetős szép zöld legyen érdemes ugyanis a felső filcréteget 1-2 cm vastagság elérése után mindenképpen eltávolítani.

Erről a témáról részletesebben itt olvashattok

Vízelvezetés ellenőrzése 

A tél egyik legfontosabb kérdése a csapadék elvezetés és annak mennyisége. Gondolnunk kell ugyanis mind a ház, mind pedig a kert esetében is a megfelelő elvezetésre.

Egy nagyobb vihar, esőzés után ugyanis ha nincs elvezetve megfelelően a csapadék, akkor az otthonunkban nagy károkat is okozhat, aminek utána egekig érő anyagi kára is lehet. Éppen ezért az elkerülése végett érdemes erre időben gondolni!

Érdemes az ősz beköszöntésével ellenőrizni a csatornákat, ereszeket, azoknak átjárhatóságát. Esetleges rongálódásokat és rozsdásodásokat igényüknek megfelelően kezelni, hogy a baj elkerülhető legyen!

A vízszigeteléssel kapcsolatban itt találhattok további információkat!

Árkok ellenőrzése

A fűnyíráshoz és a vízelvezetés ellenőrzéséhez hozzá tartozik az árkoknak is a karbantartása, rendezése. A házunk előtt, mellett lévő ároknak szintén nagy szerepe van a beázások elkerülésében.

Ellenőrizzük időben az árkokat, nyírjuk utoljára egyszer le a füvet rajta a hidegek előtt, esetlegesen távolítsuk el onnan a nem kívánt föld mennyiséget, vagy az esetlegesen odagyűlő avart!

Avartalanítás

Az elhullot levelek egy darabig a kert szép, dekoratív részét képezik, ugyanakkor hamar zavaró is lehet.

Helyenként pedig már kezdetektól zavaró tényező a sok levél, amitől érdemes minél előbb megszabadulni. Gyűjtsük őket össze és ha van lehetőségünk rá, komposztáljunk!

Érdemes figyelni azonban a különböző fertőzésekre is. A fertőzött leveleket mindenképpen érdemes a kert egy külön  részén gyűjteni, hogy az ne szennyezze be az egészséges udvarrészeket és növényeket.

Készítsd fel kerted a télre!

Kertrendezés

A betegebb vagy elöregedett, elpusztult fák, bokrok helyére, vagy az esetlegesen felmerülő üres területekre mindenképpen érdemes új növényeket ültetni. Ez lehet akár egy számunkra kedves gyümölcsfa, ami gyermekeknek-felnőtteknek egyaránt öröm lehet.

Azonban minden előtt érdemes utána néznünk, hogy az adott területre milyen növényt, fát, cserjét érdemes ültetni és a kiválasztott növénynek milyen igényei vannak, mennyi gondozással járhat. 

Lomtalanítás

Ha már kert és kertrendezésről van szó, akkor ez remek idő lehet a garázsban, udvarban lévő lomok, kacatok eltávolítására.

Ez az a kényelmetlen téma, amit az emberek mindig csak halogatnak egészen addig, amíg az az évek óta nem használt bicikni valakinek az útjába nem kerül, vagy éppen nem lesz már több hely tárolni az újabb házból kikerülő lomokat. Most itt a remek alkalom, hogy rendet tegyünk és utána tartsuk is azt meg!

Permetezés

Még mielőtt elzárnánk a kerti szerszámokat és a permetezőt, érdemes még egyszer utoljára lepermetezni növényeinket, fáinkat a különböző kártevők és fetőzéseg végett.

A nagy hidegekben ugyanis érdemes a gombásodásra is nagy hangsúlyt fektetni, aminek ilyenkor igencsak ki vannak téve növényeink!

Ha további előnyökre vagy tanácsokra vagy kíváncsi a kerti teendőkkel, lehetőségekkel kapcsolatban, keresd bátran szakembereinket akár személyesen telephelyünkön,vagy  akár itt a weboldalunkon is felveheted Velük a kapcsolatot!

Képek forrása: Pinterest