Energiatakarékossági tippek otthonodba1. Laptop vagy asztali számítógép

Az új “mindig” jobb! Tudtad, hogy egy Laptop átlagosan 72%-kal kevesebb elektromos áramot fogyaszt, mint egy asztali számítógép?

Ígyhát nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy aki Laptopot használ, az nemcsak az energiatakarékosság szempontjából jár el helyesen, de még a pénztárcáját is kíméli!

2. Kapcsold le a villanyt!

A villany lekapcsolása szintén nagy szerepet játszik az energiatakarékosság tekintetében. Akár rövidebb, akár hosszabb időre is hagyod el a helyiséget, kapcsold le a villanyt! A feleslegesen fennhagyott világítás év végén akár több tízezreket is jelenthet büdzsédből!

3. Zárd el a csapot!

Sokunknak új információ, hogy a csepegő csappal naponta akár 17 liter, évente pedig akár 6 000 liter víz is elfolyhat veszendőbe. Összehasonlításképp egy plussz információ: iváshoz és főzéshez kb. 4 liter vízre van szükségünk naponta.

Az állandó feleslegesen folyó csepegés a pénztárcánkat is koptatja, így ha csöpögő csappal találkozunk otthonunkban, ideje minél előbb lecserélni.

Mind emellett jó tudni még azt is, hogy a régi, magasnyomású zuhanyfejek sokkal több vizet használnak, mint a modern, víztakarékosabb változatok, melyek az új kialakításuknak köszönhetően eloszlatják a vízsugarat, és levegővel kombinálják azt. A zuhanyfej lecserélése is egy fontos lépés lehet az energiatakarékosság szempontjából, hiszen személyenként akár 15 liter vizet is spórolhatunk naponta!

Tovább a fürdőszobai megoldásokhoz!

Energiatakarékossági tippek otthonodba! 4. Szigetelj okosan!

A nem megfelelően csukódó és záródó ablakokon, ajtókon kiszökik a meleg.

Ellenőrizd, hogyan szigetelnek nyílászáróid!

Tippünk, hogy egy zárt állapotban egy gyertyával állj meg nyílászáróid előtt, ha a gyertya lángja mozog, akkor itt az idő a szigetelés korszerűsítésére!

Tovább a szigetelési megoldásokhoz! >>>

5. Főzz okosan!

Tudtad, hogy ha a főzőlap nagyobb, mint a fazék, elszökik a meleg a lábas mellett. Amennyiben az étel elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, egy kuktafedővel időt és energiát is spórolhatsz.

6. A sötétség hosszú távon is kifizetődő!

Az éjszakára lekapcsolt világítással két legyet üthetsz egy csapásra! Nemcsak, hogy megtakaríthatsz energiafogyasztásodon, de még a saját és családod alvásminőségén is javíthatsz!

A kisgyermekes családok esetében pedig válasszuk inkább az energiatakarékos LED-es világításokat. Jó tudni, hogy a régi villanykörték csak 5 % energiát alakítanak át fénnyé! A többit meleggé alakítják, ezért célszerű LED-, illetve egyéb energiatakarékos fényforrásokat használni.

7. Mindennek 2 oldala van!

Használd a nyomtatóban lévő papír mindkét oldalát! Ezzel nemcsak a környezetedet véded, de még a papír-írószer boltban is kevesebbet kell majd költened!

8. Kapcsold ki!

Sok áramot és pénzt spórolhatsz vele, ha az éppen nem használatos eszközöket, mint például a TV, számítógép, mikro, mosógép… kikapcsolod.

Nem is gondolunk bele, hogy a sima “stand by” üzemódnak is mekkora fogyasztása van.

Energiatakarékossági tippek otthonodba!

9. Húzd ki a töltőt!

Sokan azt hiszik, hogy a töltők csak akkor fogyasztanak áramot, ha éppen csatlakoztatva vannak.. de sajnos nem! A töltő egészen addig vesz fel áramot, míg az a konnektorban van! Hiába van “üresjáratban”, mégis fogyaszt.

Húzzok ki az összes töltőt ami a házban van, és használjuk mindig csak addig amíg szükség van rá, hogy feltöltse készülékeinket!

10. Újratöltés!

Haszáljuk a már megszokott egyszerhasználatos elemek helyett akkumlátorokat.

Ezek nagy része még útközben napelemes töltővel is feltölthető, hosszú távon árban is kedvezőbbek, és még energiát is spórolunk vele környezetünk számára.

Energiatakarékossági tippek otthonodba! 10+1. Bevásárlás 2 keréken!

Végezzük a kisebb bevásárlásokat kerékpárral autó helyett!

Így nem csak, üzemanyagot és pénzt is spórolhatunk, ami által óvjuk környezetünket, de még testi-lelki egészségünknek is kedvezünk.

10+2. Hozd ki a maximumot a tárolásból!

A jó tárolás = a pénzspórolással! Sokan nem tudják, hogy a hűtőszekrény optimális tárolási hőmérséklete 6-8 fok. Minél hidegebben tartjuk a hűtőszekrényt és a fagyasztóládákat, annál több áramot fogasztanak.

Sokan 2-4 fok körüli hőmérsékletre állítják a szekrényt, ami sem az ételeknek, sem energiafogyasztásnak nem ideális. Állítsuk feljebb a hőfokot, és ha kell akár ellenőrizzük időnként hőmérővel is azt!

10+3. Hasznosítsd az esővizet!

Ha otthonodban összegyűjtöd az esővizet, akkor azt később sokmindenre tudod hasznosítani, például nem kell majd a vezetékes vizet használnod az öntözéshez.

Amennyiben további kérdésed merülne fel, vagy szakmai tanácsra lenne szükséged, vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot!